Wanneer de caissières latex handschoenen gaan dragen is Kampala ongerust. Hield de regering de ziekte achter om de Gemenebesttop te redden? Elke bloedneus wordt voor Ebola gehouden.
Een latex handschoen reikt mij de zevenduizend Shilling wisselgeld aan. Ik sta in de Payless, supermarkt in Kampala, en vraag de mevrouw achter de kassa waarom ze handschoentjes draagt.
“Dat is tegen het virus, madam.”
Hier waart inderdaad altijd wel een griepje. En dat de bankbiljetten van alles afgeven, zie je wel aan dat vingercondoom. Dat is niet witdoorzichtig meer maar bruin.
“Tegen ebola, zegt ze dan.”
Ha! Ebola? Dat is ver weg in Bundibugyo .
“In Mulago Hospita overleed een dokter aan ebola.”
Ow. Aan de andere kant van de heuvel. Zeer besmettelijk en bijna altijd dodelijk, dat ebola. Het bloed loopt uit al je openingen, zelfs uit ogen en oren. Toch maar even de desinfectiegel gezocht die in het dashboardkastje slingert. Morgen ga ik zeggen: ‘Keep the change’.
Overbezorgd en onverantwoord laten zich ineens niet goed meer scheiden. Na 28 doden en 110 zieken gonst het land van geruchten. De regering zou de ebola-uitbraak in augustus hebben stilgehouden, omdat anders Queen Elizabeth zou hebben afgebeld voor de Gemenebesttop met 5000 man, twee weken geleden. Dat is: 140 miljoen euro en jaren werk naar de knoppen. En vooral: geen glorie voor president Museveni.
Pas eind november zijn bloedmonsters naar het Amerikaanse Centre for Disease Control gestuurd. De test was positief, maar het getroffen district werd niet afgesloten. Na tien dagen kregen dokters en zusters handschoenen, mondkapjes en maanpakken voor in de isolatiekamers. Intussen zijn er wat dokters en verpleegkundigen ziek of al dood.
De arts die ‘Taskforce Ebola’ leidt, zegt dat alles onder controle is. De bevolking wordt ingelicht: je kunt het alleen krijgen van iemand die ziek is – niet tussen infectie en uitbraak – maar dan wel van alle soorten ‘lichaamsvocht’. Museveni heeft het volk opgeroepen geen handen meer te schudden. Zwaai ‘jambo’ met je handje, is het presidentieel advies.
Maar nu laten de Oegandezen zich niet geruststellen. Elke bloedneus wordt voor ebola gehouden. Boos zijn ze ook. Ze verwijten de regering de falende gezondheidszorg. En dat ze niet heeft willen weten van ebola. Dat alles door de Gemenebesttop. Dokter Taskforce sust: als iedereen drie weken binnenblijft, is het zo weer over.
Geen ebola in de Payless verscheen 12 december 2007 in Dagblad De Pers