# 43 Dokter Vanalleswat

Wanneer de hulp ernstig ziek wordt, geeft de dokter haar 2 prikken en 5 zakjes met pillen. Voor elke mogelijke oorzaak één.

Van het ene op het andere moment had Christine vlammende pijn in haar maag. Ze viel net niet flauw, kwam bij de wc en gaf over. Een pot vol bloed.

Onze hulp is het stoere type van niet zeuren, maar ook zij vond dat ze langs de dokter moest. In Oeganda heeft iedereen recht op gratis behandeling in een health center van de staat. Maar de medicijnen zijn vaak op en de dokters afwezig. Donoren geven veel geld voor die basisgezondheidszorg. Uit recente rapporten blijkt dat gemiddeld 76% van de medicijnen voor health centers verdwijnt. Die worden verkocht in privéklinieken of apotheken. Christine ging naar een privékliniek.

Ik bel haar uren nadat ze vertrok. Ze zit nog bij de dokter. Na een paar injecties kan ze met wat pillen naar huis. Wat ze heeft weet ze niet. Ik vraag haar om te laten opschrijven welke medicijnen ze heeft gehad.

Google leert dat bloedbraken waarschijnlijk komt door een maagzweer. Dan zijn er minder voorkomende oorzaken, zoals een gebroken spatader of rattengif. Wie bloed overgeeft moet dringend behandeld omdat een maagbloeding fataal kan zijn.

De volgende morgen komt Christine met vijf pillenzakjes – in elk 4 tabletten – en de lijst met medicatie. Ik zoek de namen van de injecties en medicijnen op internet. Alsof de dokter dezelfde speurtocht online maakte, geeft hij voor elke mogelijke oorzaak een pil of prik. Zijn eerste vraag aan Christine was: “Hebben ze geprobeerd je te vergiftigen in het huis waar je werkt?” Hij gaf haar een zakje zwarte carbonpillen die giftige stoffen absorberen.

Verder: een injectie met antibiotica tegen urineweginfecties en een tegen hoestprikkel. Maagzuurremmers en sterke Ibuprofen – gevaarlijk bij een maagzweer, zegt internet.

We gaan samen naar de witte dokter in de stad. Nu wel een onderzoek van het bloed – met daarin de bacterie die maagzweer veroorzaakt. Met twee tiendaagse antibioticakuren en maagzuurremmers rijden we opgelucht naar huis.

Beter is Christine nog niet. Waarom dan zijn we zo opgelucht? Omdat de dokter wel een rationeel stappenplan volgde van klacht naar diagnose? Omdat hij wit was?

**
Dokter Vanalleswat verscheen in De Pers van 23 juli 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *