# 52 Voer voor rebellen

Vrede maken met gestoorde rebellen geeft meer dubbelzinnigheden dan de VVD ons wil doen geloven.

Was ik maar lekker rechts. Dan was de wereld overzichtelijk. Wit en zwart net zo makkelijk te onderscheiden als goed van kwaad en dubbelzinnigheid zou zijn uitgebannen.

De VVD eist dat minister Koenders van ontwikelingssamenwerking ophoudt Cordaid geld te geven, als die hebben meebetaald aan voedsel en medicijnen voor het Verzetsleger van de Heer (LRA) in Noord-Oeganda. Deze rebellen zijn gruwelijk wreed. Wie ze eten geeft is fout.

VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn zegt het de Oegandese regering na. Die sommeerde afgelopen maand westerse hulporganisaties te stoppen met het bevoorraden van de rebellen die zich verstoppen in de bush van Congo. Met naam genoemd werd Caritas, de koepel van christelijke hulporganisaties waar het Nederlandse Cordaid bij is aangesloten.

Omdat Caritas de rebellen zou helpen, hoeven die geen vredesakkoord te sluiten, zei de Oegandese regering. In plaats daarvan blijven ze een bedreiging voor de bevolking van Noord-Oeganda. En die heeft intussen al 22 jaar geleden onder de horror van rebellenleider Joseph Kony. De christelijke hulporganisaties, zei de minister van Rampenbestrijding, begaan ‘een doodzonde’.

Maar het water schijnt helderder dan het is. Aangenomen dat Caritas het LRA voedsel en medicijnen heeft geleverd – hetgeen Cordaid ontkent, maar wat in Oeganda door uiteenlopende en goed geïnformeerde bronnen wordt bevestigd, dan is hun motivatie precies omgekeerd aan die van de Oegandese regering & Boekestijn.

Doordat ze de rebellen bonen brengen, hoeven die hun eten niet te roven. Dan overvallen ze dorpen en kunnen ze opnieuw kinderen ontvoeren. Liever rebellen met een goed gevulde maag achter hun eigen pruttelpot. Bovendien zijn de etenswaar en medicijnen wisselgeld. In ruil doet het LRA nog mee aan het vredesproces dat ze nu al twee jaar traineren.

Niet anders dan wat de Oegandese president Museveni doet.

Volgens onderzoeksjournalist Frank Nyakairu zou die de top van het LRA met honderdduizenden dollars hebben beloond voor hun deelname aan het vredesproces – over dubbelzinnigheid gesproken. Net afgezwaaide LRA-onderhandelaars zijn aangetroffen met de zakken zwaar van de harde valuta.

De werkelijkheid is weerbarstiger dan de VVD doet vermoeden. Het slagen of falen van een strategie laat zich pas na afloop vaststellen. Of voedselhulp aan het LRA levens redt of kost, kan ook Boekestijn niet voorspellen.

Dat neemt niet weg dat hulporganisaties echt niet altijd helpen. Linda Polman laat in De crisiskaravaan haarfijn zien hoe conflicten doorgaan omdat met goede bedoelingen stomme dingen worden gedaan. Grote kans dat Boekestijn zich gesterkt voelt door Polmans net verschenen boek. De uitspraak van de Oegandese minister van Rampenbestrijding is bijna een maand oud. De crisiskaravaan drie weken.

Boekestijn is een slimme man. Die snapt hoe ingewikkeld de afwegingen zijn in een conflictsituatie waar rebellen even gevaarlijk zijn als gestoord. Maar de wetenschapper is lekker rechts. Met een stuk in De Telegraaf scoorde hij maandag punten in zijn strijd om de pot van Koenders.

**
Voer voor rebellen verscheen in De Pers van woensdag 29 oktober 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *