# 7 Abels vriendinnetje

Ze zijn dan wel buren, maar toch niet echt Jip en Janneke. In plaats van een heg met een gat heeft haar huis een muur met prikkeldraad.

Abel heeft een vriendinnetje en ze heet Rianne. Een week eerder dan Abel werd ze vier dus zijn ze eigenlijk precies even oud. Rianne is niet heel groot. Maar ze is zo pienter en zo mooi als ze klein is.

Het maakt op Abel grote indruk dat zij met stoepkrijt ‘flower’schrijft op de grond, en daar ook nog eens een bloem naast tekent. Net zoals ze dat doet met ‘house’, ‘tree’, ‘mat’ en zo nog een stuk of vijftien woorden. Abel schrijft alleen nog ‘ABEL’.

Als de stoep vol raakt, pakt Abel zijn twee zwaarden. Hij geeft Rianne er een en zegt: “Zullen we ridderoefeningen doen?” Ik zeg wel eens tegen Abel: “Net Jip en Janneke. Een vriendje en een vriendinnetje naast elkaar.” Maar Jip en Janneke zijn ze natuurlijk niet. In plaats van een heg met een gat staat tussen haar huis en het onze een met cement aangestreken muur van drie meter. Eroverheen kronkelt scheermesjesdraad.

Toen Rianne jarig was gingen we verjaardagstaart eten. De moeder van Rianne kan fantastische taarten bakken en Abel at twee stukken peperkoekcake. Voor Rianne hadden we een klein porceleinen theepotje ingepakt, met een suikerpotje en een melkkannetje, kopjes, schoteltjes en bordjes – Abel heeft hezelfde theeserviesje van Ikea en daar spelen wij vaak restaurantje mee. Dan zijn Jeroen en ik de gasten en is Abel ober en kok ineen. In een klein boekje schrijft hij wat we willen eten, waarna hij op zijn bordjes worsten, omelet en appeltaart serveert.

Dat Rianne niet van haar nieuwe serviesje wilde eten, vond Abel een beetje jammer. In plaast van het te gebruiken, zette ze het hoog weg. Echt gek was het dat hun huis zo anders is. Het heeft een gat en geen wc-pot. Abel zegt het vaak: “Bij Rianne hebben ze geen douche, mama. En ook geen wc.”

De moeder van Rianne is kok. Haar vader is tuinman. Met hun twee kinderen wonen ze in het huisje achter het grote huis van de buren. Dat is een kopie van onze villa, net zoals het personeelsverblijf precies hetzelfde is als het huisje achterin onze tuin. Toen wij dat van staff-quarters veranderden in guest-quarters hebben we er een wc, douche en muskietengaas in laten zetten.

Gisteren zei Abel: “Rianne heeft geen eigen kamer, mam.” Ik ben er een beetje omheen gedraaid met: “Sommige mensen wonen in een groter huis en anderen in een kleiner huis.” Ja. Dat had ie nou net gezien. Waarom dan.

Ik weeg alle opties…:

1. “Omdat haar vader niet heeft doorgeleerd.”

2. “Omdat ze in Afrika is geboren.”

3. “Omdat ze zwart is.”

4. “Omdat ze pech heeft.”

…maar niet één klinkt goed.

Ik ben mijn zoon een antwoord schuldig. Waarom woont zijn vriendinnetje in een huis zonder wc?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *