#74 Het hotdogbroodje Kazini, 23 nov 2009

Het nieuws dat afgelopen week Oeganda beheerste, was de schedel van de voormalige legeraanvoerder, generaal Kazini. Die was als een hotdogbroodje opengekliefd. Ze houden hier van duidelijke foto’s in de krant (– op de redactie van de Volkskrant was er altijd heftig debat nadat een dood lichaam te zien was geweest en lezers boos de krant belden; we zijn in Nederland nogal gevoelig voor het lijden.) Hier geldt: blood sells. Niemand die zich voor zijn sensatielust schaamt. In de krant die graag onthoofde lichamen toont van dieven, moordenaars of ritueel geslachte kinderen, prijkte paginagroot en vol in kleur het bloederig hoofd van de man die tot voor kort een van de machtigste was.

In andere kranten zag je de dode generaal van meters afstand, naast een foto van zijn vermeende moordenaar: de jonge vrouw die tussen twee agenten werd afgevoerd. Het liefje van de generaal had nette kleren aan en het haar strak in een knot. De krant liet ook het moordwapen zien, een lange ijzeren staaf. Daarmee zou de minnares de generaal het hoofd hebben ingeslagen toen die in een kwade dronk onaardig werd.

Vrijdagavond keken we bij Oegandese vrienden op megaflatscreen naar Kazini’s begrafenis. Vriend is een topambtenaar op het ministerie van Financiën, goed aangehaakt in de kringen van de macht. We speculeerden over de moord. Kan het popje met zo’n staaf die beer van een man de kop hebben ingeslagen? Onmogelijk. Er moet een bijl zijn gebruikt. De minnares zou zijn omgekocht om schuld te bekennen, zodra iedereen de moord is vergeten, komt ze vrij.  Mogelijk dekt ze een zakelijke of politieke afrekening af.

Waarom vertel ik je dat nou? Je mailde me over de vrouwen in Vietnam die jongens moeten baren en zo dwaalden mijn gedachten naar De Daad en de seksuele mores die haar schragen. Opvallend aan het Kazini-verhaal is dat het geen issue is dat de generaal een minnares had. Daar is geen woord over geschreven. De weduwe Kazini vertelde krant en tv over haar echtgenoot, een man van eer en aanzien. Overspel kwam nooit ter sprake.

Stel je eens voor dat een westerse toppoliticus door zijn minnares zou worden in tweeën gehakt. Het zou eindeloos over huwelijkse zeden en de details van het schandaal gaan. Hier is vreemdgaan geen schande. Omdat iedere man meer sekspartners heeft.

Dat verklaart waarom hiv-aids nu vooral toeneemt binnen huwelijken. Omdat mannen langere tijd dezelfde minnaressen hebben, gebruiken ze geen condoom. Het voelt veilig. Toch besmetten ze hun echtgenotes. Ik heb nog even rondgevraagd of ook hier zo veel foetussen van meisjes worden geaborteerd, maar dat is niet zo. Vrouwen zijn het wel aan hun schoonfamilie verplicht om een zoon te baren – ook hier: omdat meisjes die trouwen de familie verlaten, dus daar heb je niet lang plezier van. Wanneer een moeder faalt en enkel dochters baart, moet de zoon van een andere vrouw komen. Dan neemt de man er gewoon een vrouw bij.
***

Het hotdogbroodje Kazini verscheen als column op www.WomenInc.nl. en is deel van een online briefwisseling met Gitte Büch, vriendin en voormalig directeur communicatie Warchild, in Hanoi communicatiemanager voor Unicef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *