#77 Alle kaarten op Here Jezus, 15 dec 2009

Thuis worstel ik in het klein met wat het Westen vaak doormaakt met Afrika in het groot. Onze bewaker Augustin heeft aids. Zijn vrouw heeft aids en zo ook hun dochter van 6. Afgelopen jaar kregen ze een baby. Ze vernoemden hem naar zijn baas. Een half jaar later overleed Jerome aan een longontsteking.

Augustin bewaakt in Kampala ons huis. Hij opent de poort als we met de auto aankomen. Of hij een overvaller hoort weet ik niet. Meestal slaapt hij. Augustin woont op tweeënhalf uur lopen en komt uitgeput aan. Dat lopen ging niet langer en we kochten een fiets.

Augustin is zwak omdat hij geen aidsremmers slikt. Die zijn weliswaar gratis, hij wil ze niet: The Lord Jesus Christ will save me. Toen een jaar geleden zijn dochter met tbc en longontsteking in het ziekenhuis werd opgenomen, hadden we een gesprek: aidsremmers horen ook bij de schepping van de Heer. Dat hielp niet. Toen de minder elegante route: als hij zijn familie aidsremmers onthoudt, betalen wij geen ziekenhuisrekeningen.

Vorige week belde Augustin uit het ziekenhuis. Zijn dochter had malaria. De koorts was hoog, het meisje bijna dood. Of we geld konden brengen. Eerder legde de dokter geen infuus aan. Daarmee stelt Augustin mij voor dilemma´s waar donoren niet uitkomen. Hoe help je iemand die zich moeilijk laat helpen? Er zijn twee duidelijke oplossingen.

1. Ik plaats Augustin onder mijn toezicht zodat mijn hulp kan helpen. Zijn gezin moet aidsremmers slikken. Augustin en zijn vrouw mogen geen kinderen meer krijgen en geen geld schenken aan de kerk. Over zijn leven voer ik de regie.

2. Ik ontsla Augustin omdat hij zijn werk niet naar behoren doet. Het is bovendien een illusie dat ik hem van zijn ellende kan verlossen. Hij heeft zijn kaarten gezet op de Here Jezus.

Allebei de oplossingen zijn onacceptabel. De eerste is radicaal neokolonialisme. De tweede een terdoodveroordeling voor een meisje zo oud als mijn zoon. Dus modderen we voort. Totdat Augustin geld, eten en vitaminepillen komt halen voor zijn meisje. Hij stapt voor een lift in mijn auto. Uit mijn tas steelt hij geld.

**

Alle kaarten op Here Jezus verscheen in Internationale Samenwerking van december 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *