# 73 Glamourmoyo, 15 november 2009

Weergaloze stilettohakken (zwartlak!) zetten de filippica tegen de hulp kracht bij. Dambisa Moyo knalde de ene oneliner op de andere, de voegen in haar betoog aansmerend met statistieken in strekkende meter – geen warrige wiskunde “in haar eigen keukentje gebakken”, maar materiaal betrokken van de Wereldbank. Ze maakt een belangrijk punt: door hulp hoeven Afrikaanse leiders geen verantwoording af te leggen aan hun bevolking.

Haar felle optreden is elegant verpakt. Over een strak gesneden jurk draagt ze een wollen Chanelletje en een discrete geurt. Lange ranke vingers ondersteunen het verhaal. De lakleren naaldhakken wilden er niet ordinair bij worden (– wedden dat ze die ook gewoon aanhad toen ze at met prinses Máxima).

Dambisa Moyo foetert op Bono, Madonna en Bob Geldoff – popsterren die menen te weten waar het met Afrika heen moet. Zelf is ze intussen net zo glamourous en bijna zo beroemd. Ze heeft alleen meer recht van spreken; geboren in Zambia, en dan ook nog doctor in de economie.

Jammer nou dat ze dat ticket (I’m an economist) gebruikt voor alle denkbare feestjes. Ze claimt dat het de schuld is van de hulp dat Afrika nog arm is. Als we de hulp stoppen, zegt zij, worden Afrikaanse landen beter bestuurd. Dan komt buitenlands kapitaal en begint de economische groei.

Nu de wereld een recessie inglijdt, zijn economen onweersproken orakels. Maar waarom zou na het stoppen van de hulp de patronagepolitiek van een Afrikaans land veranderen? Dat systeem van machtige mannen die onderling de poet verdelen en hun achterban bedienen met gunsten en giften, is veel ouder dan ontwikkelingshulp. En waarom weigert Moyo te kijken naar culturele kenmerken die relevant zijn voor economisch succes – zoals Max Weber dat in zijn gezaghebbende studie over het kapitalisme liet zien?

De vragen irriteren Moyo. “I’m not a political scientist.”

Prima. Maar hoe kun je zonder analyse van politieke, sociale en culturele factoren, zo’n alomvattende claim over een samenleving neerleggen? Moyo laat elegantie en deskundigheid varen: “Wat een flauwekul. Er is geen enkel verschil tussen Afrika en Europa. Patronage is hetzelfde als een monarchie.” Hopelijk heeft ze dat nog even bij Máxima nagevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *