Dank voor de column over de complottheorieën over kweekvlees. Wat had ik het graag met u eens geweest! Maar toch kan ik het niet. Volgens mij kan de biosfeer simpelweg een maximaal aantal dierlijke cellen aan. En drie van elke vijf van die cellen zit nu in een bio industrie dier. Kweekvlees wijzigt de productie locatie van de wei naar de fabriek maar niet het aantal. In koe en kweekvat zitten dezelfde cellen (verschil is wel dat de koe uit dezelfde cellen bestaat, de kweekreactor bestaat uit materialen die met mijnbouw zijn gedolven, ik weet niet wat dat voor de duurzaamheid uitmaakt. Het zou zelfs kunnen dat het moeilijker is om een bioreactor puur uit groene energie te maken dan een koe).
Het maximum aantal dierlijke cellen hangt samen met de stikstof behoefte van die cellen. Al die stikstof moet uiteindelijk uit de lucht komen. Maar stikstof moleculen zijn drievoudig gebonden (N=N maar dan met drie streepjes). Het kost verschrikkelijk veel energie om die van elkaar los te krijgen. En dat vertaalt zich nu naar kooldioxide uitstoot (fossiele brandstoffen zijn nodig om kunstmest te maken). Misschien dat dat zonder CO2 uitstoot kan, maar dan vertaalt de energie om stikstof moleculen te splitsen zich naar land oppervlak en mijnbouw grondstoffen (om wind-of zonne energie te maken). Je komt er denk ik niet omheen om het aantal diercellen op deze planeet te verminderen. Dat is de olifant in de kamer.
AUTHOR: René Rikkelman
AUTHOR EMAIL: renerik@gmail.com
AUTHOR URL:
SUBJECT: [Marcia Luyten] Contact
IP: 80.56.187.87
JSON_DATA
{“1_Naam”:”Ren\u00e9 Rikkelman”,”2_E-mail”:”renerik@gmail.com”,”3_”:”Dank voor de column over de complottheorie\u00ebn over kweekvlees. Wat had ik het graag met u eens geweest! Maar toch kan ik het niet. Volgens mij kan de biosfeer simpelweg een maximaal aantal dierlijke cellen aan. En drie van elke vijf van die cellen zit nu in een bio industrie dier. Kweekvlees wijzigt de productie locatie van de wei naar de fabriek maar niet het aantal. In koe en kweekvat zitten dezelfde cellen (verschil is wel dat de koe uit dezelfde cellen bestaat, de kweekreactor bestaat uit materialen die met mijnbouw zijn gedolven, ik weet niet wat dat voor de duurzaamheid uitmaakt. Het zou zelfs kunnen dat het moeilijker is om een bioreactor puur uit groene energie te maken dan een koe).\r\n\r\nHet maximum aantal dierlijke cellen hangt samen met de stikstof behoefte van die cellen. Al die stikstof moet uiteindelijk uit de lucht komen. Maar stikstof moleculen zijn drievoudig gebonden (N=N maar dan met drie streepjes). Het kost verschrikkelijk veel energie om die van elkaar los te krijgen. En dat vertaalt zich nu naar kooldioxide uitstoot (fossiele brandstoffen zijn nodig om kunstmest te maken). Misschien dat dat zonder CO2 uitstoot kan, maar dan vertaalt de energie om stikstof moleculen te splitsen zich naar land oppervlak en mijnbouw grondstoffen (om wind-of zonne energie te maken). Je komt er denk ik niet omheen om het aantal diercellen op deze planeet te verminderen. Dat is de olifant in de kamer.”,”email_marketing_consent”:””,”entry_title”:”Marcia Luyten”,”entry_permalink”:”https:\/\/www.marcialuyten.nl\/”,”feedback_id”:”0c744a2299a4a5890650edcbf11fab23″}