Beste Marcia,
met instemming heb ik kennis genomen van je artikel over Piet Hein. De geschiedenis kennende was ik erg verbaasd een kwalijke tekst over hem aan te treffen naast zijn geboortehuis.
Wat Blijkt: Piet Hein wordt in Suriname een heel slechte rol toebedeeld ten aanzien van de slavernij. Misschien wordt hij verwisseld met Willem de Ruiter.
Bij (vroegere?) teksten over de slavernij wordt, ten onrechte, nogal eens opgemerkt dat mensen ‘in die tijd nu eenmaal zo waren. Ook de geschiedenis rond Jan van Riebeeck illustreert dat dit zeker niet het geval was. JVR kwam uit de Oost terug op een schip van Wollebrant Geleyes de Jongh. Op die reis maakten ze een stop van 18 dagen bij de Tafelberg waar ze de gestrande bemanning van de Haerlem aan boord namen. Deze mernsen hadden trouwens een goede relatie opgebouwd met de bewoners, de Khoikhoi. Tijdens de reis werd het de Jongh wel duidelijk wie hij met Jan van Riebeeck aan boord had: een discriminerende rotzak. Hij stuurde een brief aan de Heren Zeventien, de bewindvoerders van het VOC. Hij stelde dat, als ze wat wilden beginnen op de Kaap van de Goede hoop, ze in ieder geval niet deze van Riebeek moesten sturen, want dat zou heel vervelende consekwenties hebben met betrekking tot de relatie met de plaaatselijke bevolking. En wat gebeurde: het tegendeel. Met alle gevolgen van dien.
AUTHOR: Steven van de Raadt
AUTHOR EMAIL: mail@africanart.nl
AUTHOR URL:
SUBJECT: [Marcia Luyten] Contact
IP: 2a02:a459:4f3:1:af79:aa79:ee99:352d
JSON_DATA
{“1_Naam”:”Steven van de Raadt”,”2_E-mail”:”mail@africanart.nl”,”3_”:”Beste Marcia,\r\nmet instemming heb ik kennis genomen van je artikel over Piet Hein. De geschiedenis kennende was ik erg verbaasd een kwalijke tekst over hem aan te treffen naast zijn geboortehuis. \r\nWat Blijkt: Piet Hein wordt in Suriname een heel slechte rol toebedeeld ten aanzien van de slavernij. Misschien wordt hij verwisseld met Willem de Ruiter.\r\nBij (vroegere?) teksten over de slavernij wordt, ten onrechte, nogal eens opgemerkt dat mensen ‘in die tijd nu eenmaal zo waren. Ook de geschiedenis rond Jan van Riebeeck illustreert dat dit zeker niet het geval was. JVR kwam uit de Oost terug op een schip van Wollebrant Geleyes de Jongh. Op die reis maakten ze een stop van 18 dagen bij de Tafelberg waar ze de gestrande bemanning van de Haerlem aan boord namen. Deze mernsen hadden trouwens een goede relatie opgebouwd met de bewoners, de Khoikhoi. Tijdens de reis werd het de Jongh wel duidelijk wie hij met Jan van Riebeeck aan boord had: een discriminerende rotzak. Hij stuurde een brief aan de Heren Zeventien, de bewindvoerders van het VOC. Hij stelde dat, als ze wat wilden beginnen op de Kaap van de Goede hoop, ze in ieder geval niet deze van Riebeek moesten sturen, want dat zou heel vervelende consekwenties hebben met betrekking tot de relatie met de plaaatselijke bevolking. En wat gebeurde: het tegendeel. Met alle gevolgen van dien.”,”email_marketing_consent”:””,”entry_title”:”Marcia Luyten”,”entry_permalink”:”https:\/\/www.marcialuyten.nl\/”,”feedback_id”:”a0569eaf825ed949052179ea75f53666″}