Ze zag als journalist de wereld, maar blijft ook altijd een Limburgse


Achtergrondartikel in Volkskrant Magazine van 6 mei 2017 door Carolina Lo Galbo.

Schrijver en journalist Marcia Luyten (45) draagt haar geboortestreek een warm hart toe, maar die Limburgse berusting is niks voor haar. ‘Ik wist: ik moet hier weg.’

Marcia Luyten staat aan de kade te wachten: tenger en meisjesachtig op haar gympjes, een zonnebril op. Ze stapt in de houten sloep in het water en wijst naar een van de bankjes. ‘Je kunt het best daar zitten.’ Dan pakt ze de zware spanen vast en roeit ons met trefzekere slagen naar haar woonark in Broek in Waterland. Het moet behoorlijk wat armkracht vergen maar lijkt haar soepeltjes af te gaan. Terwijl de boot door het water van de Broekervaart glijdt, vertelt ze opgewekt over haar drukke bestaan als journalist en succes-auteur.

Marcia Luyten: ‘Je moet je nooit laten weerhouden door angst. Anders kom je nergens’

Luyten (45) presenteert sinds 2012 het politieke discussieprogramma Buitenhof en organiseert lezingen en debatten. In 2015 schreef ze Het geluk van Limburg, een sociaal-culturele geschiedenis van de glorie en ondergang van de Nederlandse steenkoolindustrie van de kolenmijnen in Zuid-Limburg waar ze vandaan komt.

‘Het was een zoektocht om de plek van mijn jeugd te begrijpen’, zegt ze even later. We zitten inmiddels aan een tafel in haar zonovergoten tuin, grenzend aan weiland, op kussens nog vochtig van de dauw. Haar boek werd bekroond met de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek en betekende de rehabilitatie van een in ongenade gevallen streek.

LEES VERDER (PDF)