Zuster Marcia

De Volkskrant, 13 september 2013. Door Loes Reijmer.

Ze wilde journalist worden, maar werd diplomate. En toen toch journalist. Nu presenteert Marcia Luyten het parlementaire tv-programma Buitenhof.

De mijnen of Maastricht?

‘Ik voel me thuis in Maastricht. Daar heb ik zes jaar gewoond en gestudeerd, eerst economie en daarna cultuur- en wetenschapsstudies. Ik was er heel gelukkig, het is een stad met het goede levensgevoel. In mijn stamkroeg kwamen veel studenten, maar ook mensen van 50 en 70, mensen met wie je interessante gesprekken wilde voeren: architecten, rechters. Na een onderwijsgroep gingen we met de hoogleraar naar de kroeg. Het onderwijs was kleinschalig, ik heb een droomopleiding gehad, vind ik. Dead poets society, maar dan op de universiteit.

‘Ik ben geboren in Wijnandsrade, een dorpje aan de rand van de oostelijke mijnstreek. De hoofdstad van die regio, Heerlen, was in verval. Veel junks op straat, de hopeloosheid schreeuwde je tegemoet. Mijn vader werkte bij de sociale dienst in Heerlen, daar stonden door de sluiting van de mijnen eind jaren zeventig 75 duizend mensen in de kaartenbakken. Op mijn 14de gaf hij me Christiane F. ‘Lees dit nou maar’, zei hij. Nu realiseer ik me dat hij bang was mij ook op een dag van straat te moeten oprapen. Ik was daar totaal niet vatbaar voor, maar dat weet je niet als ouder’.

LEES VERDER