Boekbespreking bij De Boeken

Te gast is Margalith Kleijwegt, vaste recensent in Argos en publiciste voor onder meer De Groene Amsterdammer. Besproken worden:

  • Dit is mijn hof, Chris de Stoop De Bezige Bij, 2015
  • Het geluk van Limburg, Marcia Luyten, De Bezige Bij 2015 (start op 47:15)

Bron

Marcia bij Radio Kunststof

Kunststof, Radio 1 op 23 oktober 2015. Presentatie Petra Possel.

In ‘Het geluk van Limburg’ schetst Marcia Luyten de gloriedagen en ondergang van de Nederlandse steenkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis. Een zoon die vecht tegen de demonen van zijn mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen: zingen. Hij zal de kolonie echter nooit wezenlijk verlaten. Marcia Luyten is econoom en cultuurhistoricus.

Beluister de podcast

Radio EenVandaag

De steenkoolindustrie is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en toch wordt er nog maar opvallend weinig over gesproken.

Grote kans dat je er tijdens geschiedenislessen op school ook niet veel over hoorde. Dat verbaasde schrijfster en journalist Marcia Luyten dermate dat ze besloot er een boek over te schrijven.

‘Het geluk van Limburg’ gaat over de glorie en neergang van de Nederlandse steenkoolindustrie, verteld aan de hand van het leven van Limburgs grootste volkszanger, Jack Vinders. In Radio EenVandaag vertelt Marcia Luyten vanmiddag over haar jarenlange fascinatie voor de Limburgse mijnhistorie.

BELUISTER