Buitenhof 22-01-2017

Mist Nederland moreel leider- en behoorlijk burgerschap?

Moreel leiderschap is weer bon ton in de Nederlandse politiek. Normen, waarden en fatsoen: we worden ermee om de oren geslagen in deze campagnetijd. Zijn het holle frasen? En hoe belangrijk is moreel leiderschap in de politiek eigenlijk? Een beschouwing met hoogleraar politicologie en oud PPR-man Bas de Gaay Fortman en Victor Molkenboer, burgemeester van Woerden.

Volgens de Gaay Fortman en Molkenboer mist Nederland wel degelijk moreel leiderschap en vertonen Sybrand Buma of Mark Rutte dat niet altijd. Dat is volgens de mannen ‘een voorbeeld zijn’. Het kwaad schuilt in het gezicht van ‘eigen volk eerst’ in Amerika en Nederland ook.

Op sommige momenten vertoont de minister-president moreel leiderschap. Bij MH17 bijvoorbeeld, wat op dat moment niet erg moeilijk is, maar als het om politiek gaat en het invullen van politieke idealen, verdeling van welvaart en verbod op discriminatie, dingen die in de Grondwet staan kan er niet op hem gerekend worden.

BEKIJK DE UITZENDING

Petra Stienen, Connie Palmen en Marcia Luyten over wat de Randstad kan leren van Limburg

Jinek, 25 januari 2017

Nederlanders zien zichzelf graag als grensverleggende wereldburgers; open voor nieuwe ervaringen binnen en buiten Europa. De blik is gericht op de zee, op de Transatlantische partners, en daardoor kijkt men in de Randstad snel voorbij de plek waar Nederland overgaat in Europa: Limburg.

Een nauwelijks gekend stuk Nederland. Een wormvormig aanhangsel. Bemind als buitenland, bespot om al het andere – om de innigheid tussen politiek en economie, om zijn eigen taal, onbekend als laboratorium voor internationalisme, kunst, nieuwe economie, personenpolitiek en topsport. Maar juist in Limburg ligt een wereld vol verhalen die iets vertellen over waar Nederland nu staat, en waar het wel of niet naartoe moet. Wat kan de Randstad van Limburg leren?

Bron

Buitenhof 11 december 2016

De Woede van de burger.

Een wereld vol woede is gevaarlijk. Boosheid in de politiek is een groot risico voor onze democratieën. Dat zegt Martha Nussbaum in haar onlangs verschenen boek Woede en vergeving. De Amerikaanse geldt als een van de belangrijkste filosofen van deze tijd. Ze gaat in gesprek met Ian Buruma, gelauwerd essayist en hoogleraar Mensenrechten en Democratie aan Bard College in New York. Twee denkers van wereldfaam over de toorn van de burger.

Remy van Heugten over Het Geluk van Limburg

Een geweldig boek. Alle puzzelstukjes van de Mijnstreek maakt zij tot één geheel. Vooral de vader-zoonrelatie die Marcia Luyten telkens beschrijft, het continue tegenhouden van Jack, is heel aangrijpend om te lezen. Ik zag het vroeger overal om mij heen.